09 January 2014

Pembangkang Setuju Persempadanan Semula


Ahli Parlimen pembangkang bersetuju dengan persempadanan semula kawasan pilihan raya tetapi menegaskan proses itu harus mengumpulkan pandangan mereka.

Wakil rakyat pembangkang pada yang sama turut menyatakan kepentingan untuk mengurangkan jurang perbezaan jumlah pengundi antara kawasan Parlimen kepada 15 peratus.

China Press yang menghubungi Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dan pembangkang mendapati rata-rata mereka bersetuju dengan kerja persempadanan semula yang akan dimulakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Kali terakhir persempadanan semula kawasan Parlimen adalah pada 2003 dan SPR sepatutnya melakukan proses sama pada 2011 tetapi ia terpaksa ditanggunhkan selepas mengambil kira Pilihan Raya Umum Ke-13 yang semakin hampir.

Persempadanan semula boleh dilakukan dengan kelulusan majoriti mudah dalam sidang Dewan Rakyat, tetapi sebarang pertambahan kerusi Parlimen perlu mendapat sokongan dua pertiga Ahli Parlimen.

Ahli Parlimen Cheras, Tan Kok Wai mengharapkan persempadanan semula akan mengurangkan perbezaan jumlah pengundi antara kawasan kepada 15 peratus.

Katanya, perbezaan jumlah pengundi antara kawasan pada masa kini adalah terlalu besar di mana pengundi di Kapar adalah 10 kali ganda lebih ramai berbanding Putrajaya.

Ahli Parlimen Serdang, Ong Kian Ming pula berkata, parti pembangkang telah menubuhkan unit persempadanan semula yang dianggotai wakil dari Pas, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Cadangan daripada unit ini akan diserahkan kepada pucuk pimpinan untuk penelitian sebelum diserahkan kepada SPR," katanya.

Ahli Parlimen Tanjung Piai dari MCA, Datuk Wee Jeck Seng pula berpendapat persempadanan semula harus dilakukan setiap kali selepas dua pilihan raya umum diadakan.

Ahli Parlimen Cameron Highlands dari MIC, Datuk Seri G. Palanivel pula berkata, proses persempadanan semula harus mendapat sokongan semua parti politik kerana usul pertambahan kerusi Parlimen mesti diluluskan dengan sokongan dua pertiga Ahli Parlimen.

"SPR berdepan masalah dalam persempadanan semula kerana tiada satu pihak yang memperolehi kelebihan dua pertiga dalam Parlimen," katanya.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...